Zdrowie online

zdrowie_wiem_o_zdrowiu

Forum -> Dyskopatia - co dalej?

Tytuł:Dyskopatia - co dalej?
Autor:karol
22.2.2011, 11:22
Cześć, A więc tak latem zaczęły narastać moje problemy z kręgosłupem - wcześniej pobolewały mnie plecy po podróży tylko, aż w pewnym momencie bóle stawały się coraz dłuższe i uciążliwsze, aż problem się przeniósł na łydkę. Zrobiłem MRI - przepuklina wielkości 11 mm na poziomie L4/L5. Zacząłem jesienią rehabilitację - przedewszystkim terapia manualna i trochę fizykoterapii. W grudniu doszedłem do stanu, w którym nic mnie specjalnie nie bolało, postawę miałem prostą i prawie się pożegnałem z dolegliwością, prawie, ponieważ w święta lekkomyślnie pchnąłem samochód, no i dolegliwości zaczęły nawracać. Jednak prawdziwym gwoździem do trumny było zeszłotygodniowe kichnięcie podczas podnoszenia się z łóżka - od tamtej pory mam okropne bóle, mrowienia, lekkie otępienie czucia w okolicach dużego palca. Oczywiście skonsultowałem się z neurochirurgami - i generalnie - wskazaniem na operację są poważne kwestie neurologiczne jak niedowłady, albo tzw zespół ogona końskiego (problemy z czynnościami fizjologicznymi). I tu pojawił się dylemat: 1. Kontynuować rehabilitację - czy w ogóle jest jeszcze sens w moim stanie i czy to nie jest taka zabawa bez końca? Nie chciałbym włożyć kolejny raz wysiłku w coś, co w jednej chwili można zmarnować. Czy można dojść do w miarę stabilnego stanu, w którym tylko ekstremalne zachowania są w stanie ten stan pogorszyć? 2. Załatwić sprawę chirugicznie - tu wiem, że może być różnie - objawy mogą nie ustąpić po operacji, a nawet jak wszystko dobrze pójdzie mogą się pojawić bóle pleców no i problemy takie jak kolejne przepukliny w wyniku ubytku w krążku. Z drugiej strony być może połączenie najlepszego specjalisty oraz najnowszych technologii, implantów itp załatwi sprawę szybko i skutecznie? Koszty nie grają specjalnie roli. Chodzi mi tylko o efekt. Proszę obeznanych z tematem o opinie. Oczywiście będę rozmawiał z lekarzami i rehabilitantami, ale chciałbym znać możliwie jak najwięcej opinii na ten temat.

Autor:klaudiusz
22.2.2011, 13:35
Mi jakoś się udało podobnej wielkości przepuklinę "wyciszyć" terapią manualną i delikatną gimnastyką. Ponowny rezonas wykazał znaczną poparawę. A miałem już osłabioną stopę, nie tylko ból łydki. Każdy przypadek jest inny, więc nie chcę nic sugerować.

Autor:władek
23.2.2011, 10:18
ja jak miałem problem z dyskopatia sięgałem cały czas po leki przeciwbólowe ale jedynie Pyralgina mi pomagała a w połączeniu z rehabilitacją dała duży efekt i operacja jest na razie odwleczona

Autor:arek
23.2.2011, 13:10
mi pomogła wizyta u masażysty już po jednym zabiegu ból ustąpił i nie musze iści na terapię manulaną czy inne zabegi

Autor:marysia
24.2.2011, 08:19
może skonsultuj się jeszcze z innym lekarzem może będzie inna opcja niż operacja pozdrawiam

Autor:karol
24.2.2011, 12:47
posłuchałem się porady i jestem umówiony na wizytę u innego specjalisty zobaczę co on mi poradzi pozdrawiam

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
nosił wilk razy kilka ponieśli i...

zdrowie_ciekawostkigruper salon urody

Ciekawostki

Rzucanie palenia
Palenie to okropny nałóg, który prowadzi do wielu poważnych i przewlekłych chorób, a nawet śmierci. Co roku tysiące ludzi umiera na raka płuc z powodu palenia papierosów.

Czy wiesz, że...

Grypa znana jest prawdopodobnie od około XIV wieku Wielokrotne jej nazewnictwa uległy zmianom. Określana była jako choroba niemiecka, włoska, rosyjska itp. Po pierwszej wojnie światowej nazywana była hiszpanką. Używana jest także nazwa łacińska influenza. Nazwa grypy pochodzi najprawdopodobniej od francuskiego „agripper”, co znaczy „chwytać”, „łapać”, „złapać”.

Polecamy

Zapalenie oskrzeli
Zapalenie oskrzeli jest chorobą dolnych dróg oddechowych, która wywołuje osłabienie całego organizmu. Zwykle chorobę poprzedza ból gardła, krtani i tchawicy. Możliwe jest, że zapalenie oskrzeli rozwinie się w ciągu kilku godzin. Często dotyczy małych dzieci, ale może przytrafić się dorosłym, bo każdy jest na nie narażony niezależnie od wieku.

Archiwum

Metamizol sodowy jest uważany za jeden z najsilniejszych niesterydowych leków przeciwbólowych (analgeticum). Wykazuje silniejsze działanie przeciwgorączkowe (antipyreticum) niż salicylany, jednak wg wielu autorów słabsze niż aminofenzon. Ponadto metamizol odznacza się słabymi właściwościami rozkurczającymi oraz uspokajającymi. Mechanizm działania metamizolu sodowego polega na hamowaniu aktywności cyklooksygenazy prostaglandynowej w ośrodkowym układzie nerwowymi. Lekiem zawierającym 500 mg tej substancji czynnej jest Pyralgina która koncentruje swe działanie w miejscu największego bólu bólu.